Mantrák

A mantrák szanszkrit nyelven írt imák. Ezt a nyelvet évezredek óta csak az isteni megszólítására használják. Az indiai kultúrában a köznyelvet, és a szent nyelvet szétválasztották. Ily módon ezeknek a szavaknak a rezgése az univerzum szakrális szövetére hangolja azt, aki ismétli őket. Ha pedig ezt mély odaadással teszi, könnyen megtapasztalhatja egységét a mindenséggel.

A keresztény AMEN (AUMen) az AUM “torzított” verziója, ugyanis Krisztus földjén az akkoriban beszélt arámi nyelven mindenhez hozzácsaptak egy “en”-t…Ugyanez a helyzet megtalálható az arab kultúrában, vagy a mai Amerikában, már “Émen” lett az AUM-ból. Illetve a modern jógikus körökben is legtöbbször a már “torzult” OM -ot használják. Tehát mindenütt ott az AUM valamilyen formában, de az eredeti esszenciális és ezért hatásos formája az AUM, ami a Nada Yoga, azaz a hangok jógájának alapja is.

Ez a három hang amit a nyelvünk nélkül ki tudunk ejteni. Minden más hang, ezeknek a módosított verziója. Ez a “mantra” az univerzum alaprezgése. És pusztán ennek megfelelő ismétlésével behangolható a finomenergetikai testünk.

Mivel az univerzumban minden rezgés, azaz hang, ezért fontos, hogy milyen hangokat használunk, ha a forrás energiáját szeretnénk meghívni életünkbe. Ennek mai napig az egyik legerősebb módja a mantrák használata.

A mantra egy univerzális hangkód, ami összeköt mindent. Nem kell érteni ahhoz hogy hasson, igaz az megértése könnyebbé teszi az önátadást.

Moola Mantra

Om Satchitananda Parabramha
Purushotama Paramathma
Sri Bhagavati Sametha
Sri Bhagavate Namaha

Meghajlok az Univerzum végső lényege előtt, amely a létezés, intelligencia és áldás.
Leborulok annak az Istennek a feje előtt, aki úgy viszonyul az emberekhez, mint ha Ő is ember lenne. Leborulok Isten előtt, aki a legmagasabb szentséges énben jelenik meg minden életben. Leborulok Isten női és férfi aspektusa előtt.

Gayatri Mantra

Om bhur bhuvah svaha
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yonah prachodayat

Dicséret minden létező forrásának
Általad érjük el az igaz boldogságot minden síkon
Áldjuk és szolgáljuk hatalmas lényedet,
Kérjük, itass át bennünket örökké égő fényeddel

Néhány gondolat a Gayatri Mantra erejéről, és annak 108x ismétléséről, Sri Sri Ravishankar teljességben létező tiszta lényétől.

“Kérező: Mi a Gayatri Mantra jelentősége? Miért ismételjük 108 -szor?
Sri Sri Ravi Shankar: áááá-Ga-ya-tri – Három féle szenvedés létezik. Három testünk van, a fizikai test, a szubtilis energiatest, és a kauzális test. És mindhárom szinten létezik a szenvedés. Az emberi életnek mindhármon át kell haladnia, és a Gayatri erről szól. Az aki ezt énekli, átkel a szenvedés óceánján, és eléri az üdvösséget.

A Gayatri mantra az emberiség egyik legerőteljesebb fohásza. És hogy mit jelent? Hadd oldódjak fel az isteniben, és kérem az istenit, hogy minden bűnömtől szabadítson meg. Hadd fürdőzzek meg az isteni fényben, abban az isteni fényben, melyben minden bűn elég. És legyen az inellektusom inspirációja az isteni.

Nézd, minden tettünk az intellektusokon keresztül történik, igaz? Jönnek a gondolatok, majd cselekszel.
Szóval azért imádkozunk az istenihez, hogy jó gondolatokkal árassza el az elménket. Így imádkozunk az istenihez ‘Légy ura kérlek az intellektusomnak, légy az inspirációja’ – Dhiya yonah prachodayat.

A Dhi az intellektust jelenti. Legyen az intellektusom általad (Isteni) fényes, vezetett és inspirált.
Ha jó gondlatok jönnek, a tetteid is mindig helyesek lesznek. Ha intuitív gondolatok jönnek, a tetteid mind gyümölcsöt teremnek. Szóval a legjobb gondolatokért imádkozunk. Itassa át az elmém, és az egész életenergiám az Isteni. Ez a Gayatri Mantra jelentősége.

És hogy miért 108 szor?
Mert 9 bolygó van a naprendszerben, és 12 égi jegy. Amikor ez a 9 bolygó elhalad a 12 jegy előtt, ez 108 féle változást eredményez. Ha bármilyen kedvezőtlen dolog van ezekben a változásokban, azt a mentrák pozitív energiáival lehet ellensúlyozni.” Sri Sri Ravi Shankar

Asatoma

Asatoma Sadgamaya
Tamasoma jíotirgamaya
Mrityorma amritangamaya
Aum Shanti Shanti Shantihi

A valótlanból, a valósba
A sötétségből a világosságba
A halandóságból a halhatatlanságba
Aum Béke, Béke, Béke

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Legyen minden lény boldog

Maha Mrityunjaya Mantra

AUM tryambakam yajāmahe
sugandhim puṣṭivardhanam
urvārukam iva bandhanān
mṛtyor mukṣīya māmṛtāt

AUM a háromszemű (három anyájú) Istenhez imádkozunk,
az erénytől illatozóhoz, a jólét és virágzás adományozójához,
Bár leválasztana, mint egy érett uborkát, a halál kötelékéről,
s helyébe tenné a halhatatlanságot, a végső megszabadulást.